Överordnads maktutövning/övergrepp, Kränkande kommentarer/sexuella anspelningar

”Är du homosexuell” undrade den avvisade kyrkoherden

Som ung och ny präst hade jag en kyrkoherde som ständigt gav mig kommentarer. Det var både k omplimanger om mitt utseende och kritik för mitt kroppspråk i gudstjänsten. Detta skedde både enskilt och inför andra medarbetare. Han höll ofta armen runt mina axlar och förevisade mig för andra som ”min präst”. När vi sågs kramades han länge och nära min kropp. Kyrkoherden var 20 år äldre och gift. Han berättade att hans fru ofta var bortrest och att han då inte visste vad han skulle hitta på. Vid ett tillfälle tog han med mig till deras hem när frun var borta. Det hände ingenting då men jag var hela tiden på helspänn. På något sätt fick jag intrycket att han ville testa sin virilitet med mig men att han var smart nog att inte totalt gå över gränsen. Hans kommentarer och intima sätt att umgås med mig var obehagligt och pinsamt inför andra. Efter några månader av ”uppvaktning” kallade han mig till ett samtal där han berättade att några i församlingen trodde att jag var homosexuell. Jag mumlade att jag inte var det men att jag inte ville tala om mig själv på det sättet med honom. Jag tordes inte berätta om dessa händelser för biskopen eller andra av rädsla för att ord skulle stå mot ord och att det skulle förstöra min framtid. Och för att jag skämdes och tänkte att jag kanske hade uppmuntrat honom. Det var en lättnad att byta tjänst.