Församlingsbors övergrepp, Passivitet, ignorering etc

Begravningsentreprenör får härja fritt

Jag, anställd i kyrkan, hade en otroligt jobbig kärleksrelation med en begravningsentreprenör som sedan visade sig ha ljugit om ALLT i sitt liv. Han hade gjort och sagt de mest konstiga saker, men jag förstod aldrig. Det var så mycket som liksom inte stämde. Blev kontaktad av Jehovas vittnen som han tillhör, och vi kunde utbyta information med varandra. Jag fick många svar på de frågetecken jag haft och de berättade att han uteslutits flera gånger pga. sexuella relationer med flera av deras kvinnor. Han är gift och har barn. Men han lovade dem bot och bättring och fick komma tillbaka varje gång.

Efter ett tag kommer en ung vaktmästare (ca 20 år) till mig och berättar, eftersom hon litar på mig, att han våldtagit henne. Hon hade förlorat sin bror och kort före det hade de inlett en kärleksrelation. Hon avbröt den efter några veckor eftersom han bara talade om hur dåligt han mådde, att han skulle lämna sin fru men var rädd att förlora barnen och sitt liv. Han hotade med att ta sitt liv. Precis så hade han hållit på med mig också. Och med flera andra kvinnor har jag hört i efterhand. Han får sympati genom att framställa sig själv som ett offer och man vill hjälpa honom.

När brodern till vaktmästaren dog hade han hand om begravningen och i samband med den skulle han be henne om ursäkt för att han varit så konstig. Istället våldtar han henne och hon var förkrossad av sorg och orkade inte göra motstånd.

Två år efter detta kommer hon alltså till mig och berättar. (Droppen rann över när en annan entreprenör började skicka snusksms till henne) Jag visste ju hur mycket hemskt den förste gjort mot andra kvinnor och att han förlorade sitt första jobb på psyket för att han haft sex med en patient. Jag bestämmer mig för att larma och kontaktar hans chef, ägaren av begravningsbyrån. Honom har jag jobbat problemfritt med i trettio år. Han vägrar att tro mig och hotar med polisanmälan för förtal. Jag hade inte bara berättat om vaktmästaren, utan om att det ett tag tidigare också av andra vaktmästare hittats en gråtande tjej på kyrkogården vars far de begravt. Hon hade också blivit utsatt, men ville inte anmäla. Chefen på byrån vill inte alls träffa mig för att höra allt jag har att berätta, egna upplevelser och sådant jag fått från XX.

Går till min egen chef, kyrkoherden och berättar. Utlämnar också hela min egen historia om kärleken till mannen som jag nu vet utnyttjar kvinnor som har det svårt.  Han tror mig och talar med byråns chef. Byråns chef är envis och skyddar sin anställde entreprenör. Den unga vaktmästaren som våldtagits får bara acceptera att han dyker upp ibland i kyrkan där hon jobbar.

I dagsläget har inget hänt. Mannen jobbar kvar och har alltså tillgång till godispåsen med sörjande kvinnor, vaktmästaren har brutit ihop och får psykvård, jag har slutat och börjat på annat ställe.

Senast i somras hade jag kontakt med XX som hade fler historier att berätta om honom, han har varit på väldigt många kvinnor i deras församling.

En väninna till mig lyckades stoppa ännu ett övergrepp genom att varna en ung tjej som jobbar med blommor till begravningar. Henne hade han erbjudit få följa med ut och åka med likbilen. Hon visade intresse för hans yrke och då passade han på.

En präst jag känner var på sorgehussamtal och kom efter att entreprenören varit där. Han visade sig ha tagit alla de fyra söta döttrarnas mobilnummer. Det hade väl räckt med änkans? Prästen varnade dem.

Enda hoppet nu är att denne charmige, snygge och till synes vänlige och trevlige man ger sig på någon som också larmar.   Han har verkligen satt i system att utnyttja kvinnor som är i sorg eller mår dåligt på annat sätt. Tyvärr tror jag att utsatta kvinnor känner skam för att han ”fått omkull” dem när de skulle begrava någon närstående. Sådant berättar man inte om.