Överordnads maktutövning/övergrepp, Kollegas övergrepp

Den bröstfixerade kyrkoherden

Som nyprästvigd märkte jag att Kyrkovärden och tillika kyrkorådsledamoten alltid skulle klä prästen. Då jag var ny tänkte jag att det var snällt, men då han upprepade gånger höll på och nuddade mina bröst då han skulle “rätta till stolan” gick jag till kyrkoherden och talade om obehaget. Fick som svar att :- jamen han gillar ju kvinnor så mycket”. Kyrkoherden och tillika min handledare tenderade under året som gick att byta till prästskjorta genom att demonstrativt ta av sig på överkroppen och prata när jag satt i rummet som var i angränsande så att jag skulle titta dit. Han kom hela tiden med insuinationer om att jag var kvinna, han berättade att han tidigare varit motståndare mot kvinnliga präster men tänkt om. Vid ett fikatillfälle med manliga kollegor och mig, berättade han målande hur svårt det var att hålla koncentrationen på gudstjänsten om det var en kvinna med stora bröst och urringning i kören. Jag lyckade få ett vikariat i en annan församling. Väl där visade sig den då högt ansedde Kyrkoherden som var gift men allmänt känd för sitt “kvinnotycke” ändå professionell.  Jag var i beroendeställning och efter ett tag började han alltid bjuda ut mig på arbetslunch. När vi samtalade tittade han mig sällan i ögonen utan fäste ögonen på bysten. Jag märkte inte förrän det var försent hur han försökte få mig att ingå en relation med honom. Samma vecka då det skulle tas beslut om jag skulle få fast tjänst lyckades jag tack och lov med en dräpande kommentar ta mig ur situationen. Samtidigt under dessa dagar hade han blivit påkommen med relationer med konfidenter. Han valde att ta av sig kragen innan det blev ett ärende för domkapitlet. Jag fick tjänsten men det kändes inte bra i magen. Vågade inte säga något på många år, tanken var att de var borta ur leken men tilliten till att känna sig trygg inom kyrkan var skadad.