Överordnads maktutövning/övergrepp, Förminskande, förlöjligande

Fick inte ligga, började baktala

För drygt tio år sedan hittade jag min nisch i arbetet som präst i institutionssjälavård. Jag gick i lära hos en äldre kollega, en man, som var mycket duktig och vänlig på alla sätt. Vi kom varandra nära, från min sida enbart som kollegor då jag ville ta del av så mycket som möjligt av hans erfarenheter av arbetet för att, som det var bestämt, kunna ta över när han strax gick i pension. Jag tyckte att han då och då kom lite väl nära fysiskt sett för att jag skulle känna mig bekväm men jag slog bort det med att det är hans sätt. En kväll kom han hem till mig på den ort jag bodde då, 15-20 mil från arbetsplatsen och ännu längre från hans eget hem. Han hade kommit med tåg så han kunde inte ta sig vidare samma kväll. Han sa att han ville ligga med mig. Jag sa tydligt nej men fick upprepa det gång på gång. Han var tvungen att sova över i gästrummet. Jag var vaken i mitt eget sovrum hela natten med låst dörr. Nästa morgon pratade han inte med mig utan åt frukost och åkte sin väg. Han har aldrig pratat med mig efter det eller svarat när jag ringt. Jag har känt skam och skuld för det som hände trots att jag vet att det inte är så. Istället har han baktalat mig och fått institutionen att förstå att jag var olämplig för tjänsten med påhittade orsaker som jag fått reda på i efterhand.