Överordnads maktutövning/övergrepp, Kollegas övergrepp, Passivitet, ignorering etc, Sexualisering av person

Alla såg men ingen gjorde något

Jag var 21 år och gjorde min första praktik. Efter en morgonmässa i församlingshemmet, när vi alla anställda var på väg till morgonkaffet, tog en av prästerna, emeritus, tag i mig och kramade om mig. Hårt. Länge. Viskade i mitt öra, hår, hur vacker jag var och andra ”komplimanger”. Jag kände mig liten, hjälplös, påtvingad en beröring jag inte ville ha, skam, sökte kontakt med de som gick förbi; alla såg, men ingen gjorde något. Bara tittade med underliga blickar som om de undrade varför vi två stod och kramades så länge. Som om jag var med på det hela.

Den veckan skulle jag ha honom som handledare. Det kändes så obehagligt att behöva åka bil med honom, gå på förrättningar. Han tog till och med med mig hem till sig, så att hans fru (betydligt yngre än honom), skulle få hälsa på mig. Det hände inget ”mer”, men obehagskänslan, rädslan satt kvar.

Ungefär fem år senare skulle han komma och hålla föredrag på vår stiftsgrupp. Jag satt i styrelsen, så jag var tvungen att vara med. Fick panikångest, men tvingade mig att gå dit, vara kvar. Han mindes mig inte, det såg jag på honom, men för mig var det två hemska timmar