Förminskande, förlöjligande, Kränkande kommentarer/sexuella anspelningar, Sexualisering av ämbete

Jag undrar vad sjutton han håller på med

Jag hade precis fått på mig alban när vaktmästaren kommer in och synar mig från topp till tå. Han kommer närmre och säger att jag är ”så söt och fin så”, klappar mig på huvudet och ser leende efter min reaktion. Han skall hjälpa mig på med headset förklarar han, men jag protesterar och säger att jag fixar det själv, han insisterar och börjar fibbla med sladden om mitt liv så att han plötsligt håller om mig. Hela tiden försöker han se mig i ögonen. Jag undrar vad sjutton han håller på med, men vill tro att han bara menar väl. Samma man kom alltid och skulle rätta till min klädsel eller mitt hår – så länge inte min man eller någon annan var närvarande. Nu är han förflyttad då det uppdagats att han sexuellt trakasserat flera kvinnliga kollegor.  Oavsett arbetsplats så infinner sig känslan några gånger i veckan, av att mitt utseende som ung kvinna, spelar större roll än min kompetens eller mitt människovärde, att det är ok att kommentera mitt utseende eller någon kvinnlig kollega.