Kränkande kommentarer/sexuella anspelningar, Sexualisering av person

”Kvinnor ska inte tacka nej”

Som anställd i Svenska kyrkan uppstod alltid obehag i samband med den årliga julfesten, när alla yrkeskategorier blandades. Jargongen och kulturen som frodades bland vaktmästare och kyrkogårdsarbetare spred sig bland andra manliga anställda och i kombination med alkohol blev tillställningarna en plats för sexistiska och homofoba “skämt”. Vi var flera kvinnor (och en del män) som kände oss obekväma och valde att antingen gå tidigt eller inte alls vara med.

Jag fick även stå ut med kommentarer om mina kläder och mitt utseende med sexuella undertoner från olika män. En äldre manlig kollega bjöd gärna upp till dans i korridoren och passade på att pressa sin kropp mot min och om jag försökte tacka nej så bemöttes det med kommentarer om att kvinnor minsann inte ska säga nej när de blir uppbjudna.