Kollegas övergrepp, Sexualisering av ämbete, Sexualisering av person, Svek, repressalier, bestraffningar

Prästkollega begår övergrepp ostraffat

Jobbade ett tag med en man som tidigare blivit avkragad* på grund av olämpligt beteende men fått den tillbaka. Hans beteende började ganska omedelbart när vi började jobba ihop.

Först kom det enbart olämpliga kommentarer om prästvigda kvinnor, att enda orsaken till att det är bra är att vi kan ha högklackat och läppstift så det finns något fint att titta på.

Han tittade också på ett foto jag har på mig och mina vänner där vi har prästkrage på oss och ler. Han sa då att han gärna skulle vilja låna fotot för att kunna ha en trevlig liten stund med det. Hans beteende blev också mer och mer obehagligt och hotfullt så jag vände mig till min kyrkoherde (som också var prost).

Hans lösning var att jag skulle ha ett möte med dem två på herdens kontor för att “prata ut”. Jag hade nog missförstått. Jag vägrade.

Slapp ha gudstjänst med mannen men fortsatte ha rummet bredvid honom och han jobbade utan problem kvar. När det bara var han och jag i tjänst den sommaren vågade jag inte vara på kontoret, jag kunde inte låsa mitt rum inifrån.

Han fick snart anställning i grannförsamlingen när hans visstid gick ut. När det var dags för kontraktsträff fick jag höra att det inte gick att säga att han inte fick komma. Den nye KH hade fått höra historien men det räckte inte. Jag mailade till slut biskopen som sa åt honom att han inte fick närvara. Vid nästa träff var hans KH upprörd över att jag fick vara där men inte mannen. Hon tyckte att jag överdrev, det gör ju unga kvinnor. Jag blev vansinnig.

Nu när jag bytt församling och jobbar i ett annat kontrakt trodde jag att jag var säker men på ett stiftsarrangemang gjorde han en poäng att gå genom hela kyrkan när han såg mig för att kunna sätta sig på bänken framför mig och blänga på mig. Mina kollegor fick ringa min man som hämtade mig då jag bara grät. Mannen i fråga rör sig fritt i stiftet utan oro medan jag fortfarande måste anpassa mig.

*Att bli avkragad som präst, biskop eller diakon innebär att en fråntas rätten att utöva sitt ämbete.