Överordnads maktutövning/övergrepp, Kränkande kommentarer/sexuella anspelningar, Sexualisering av person, Skyddande av förövare, förövaren får sympati

Präststuderande fick domen ”celibat i ett år” av biskop efter våldtäkt

När jag pluggade till präst hade jag en medstudent som var ökänd bland studenterna. Han var ca 25 år äldre än genomsnittet av studenterna och har barn i samma ålder som en del av sina medstudenter. Han skröt mycket och ofta om sina olika bravader och äventyr och stod utanför det kristna studenthemmet och pekade ut i vilka av korridorerna han hade legat med unga studenter i hans dotters ålder. En medstudent har berättat att hon efter en blöt fest vaknade upp av att denna präststudent (dubbelt så gammal som hon själv) låg med henne. Medan hon sovit/varit däckad. Mannens väldigt utsvävande livsstil med mycket festande, lösa förbindelser, fick flera barn med olika kvinnor etc. Många reagerade på hand nonchalanta stil och attityd, bl.a gentemot sitt enda lilla barn som han tog med i diverse oklara sammanhang. Jag minns när han i studentpentryt en gång sa till sitt lilla barn ”Kom, nu ska jag åka och lämna dig hos din hora till mamma”. Mannen anmäldes till biskopen som också var en man. Efter samtal med biskopen berättade han gärna och ofta och nästan med stolthet i rösten, konstigt nog, att han ”blivit ålagd av biskopen att leva i celibat ett år” innan han skulle få fortsätta som antagen kandidat. Det betydde i praktiken nästan ingenting eftersom han kunde fortsätta plugga på universitetet som vanligt under ”celibatåret”… Han fortsatte med sina fasoner genom alla studieår och bröt mot många av de punkter vi har i Codex ethicus… Han prästvigdes trots alla många varningsklockor, anmälan till biskopen (och jag tror att även Pastoralinstitutet flaggade för olämpligheten). Efter det tappade jag förtroendet för antagningssystemet, detta väldigt ojämnt maskiga nät som stoppar många rimliga kvinnor och släpper igenom direkt olämpliga män.