Förminskande, förlöjligande, Församlingsbors övergrepp, Passivitet, ignorering etc

Trakasserad av församlingsbo som söker hjälp

Några år in i mina prästtjänst tog en man kontakt med mig på telefon och ville ha själavårdssamtal. Vi bokade in en tid och när det blev dags för samtal ser jag generat att han har stånd. Jag tänker lite på honom som en 14-åring att han kanske inte rår för det. Tänker att jag inte ska vara så dömande. Vi fortsätter att ses och inför varje gång får jag mer och mer ont i magen. Varje gång har han stånd och helt ogenerat inser jag efter ett tag. Våra samtal handlar mycket om hans sexualitet och sexuella problem som han beskriver ingående. Jag planerar in tiderna så att jag vet att jag aldrig är ensam på kontoret. Våra samtal upphör när jag byter tjänst och några dagar efter vårt sista samtal får jag reda på att det är han som har skickat dickpics som jag har fått under denna period. Jag får av olika anledningar också reda på att han har hållit koll på mig under flera år som jag har jobbat i församlingen. Jag fick inget stöd från min kyrkoherde när jag försökte berätta vad jag har varit med om, utan att avslöja vad våra själavårdssamtal handlade om. Han tyckte såklart synd om mig men mer än så var det inte. Det tog flera år innan jag faktiskt förstod att det inte var ok, att det var ett övergrepp och att jag inte behöver vara knäpptyst om detta pga att jag har tystnadsplikt. Det är inte tystnadsplikt på sexuella övergrepp.