Kollegas övergrepp

Tryckte sitt kön mot min bak

Jag gick svenska kyrkans grundkurs. En stiftsanställd man gick också på kursen. Han gjorde verbala inviter o sökte kontakt. Han var gift och äldre, och jag markerade tydligt att jag inte var intresserad. Fick senare höra att flera kvinnor på kursen fått inviter och att han fick ihop det med en mycket yngre tjej på kursen. Åren går och den här mannen tar regelbundet kontakt med mig. Jag får hela tiden vara mkt tydlig med att visa var gränserna går. Ett tag tror jag att han har förstått att det inte är någon idé med mig, men plötsligt fick jag förra året ett sms där han frågar om han kan komma hem till mig och ha sex med mig. Jag fick nog där nånstans och blev uppmuntrad av en kollega att berätta för hans chef. Jag visade chefen skärmdumpar på meddelanden jag fått genom åren. Jag kände att chefen tog det på stort allvar och han hade ett samtal med den här mannen. Jag hade kunnat anmäla honom för sexuella trakasserier, men kände mig inte trygg nog i den församling jag jobbade i för att göra det. Jag ville att detta skulle komma fram till hans chef då.

Jag vet att denna man både haft affärer med flera kollegor samt utsatt många kvinnor i stiftet för trakasserier. Jag har även varit med om att han tryckt sitt kön mot min bak vid två tillfällen. Detta har jag inte berättat för någon då jag dels velat tänka ”det var nog inte meningen”, fastän jag visste att det var det, och dels tyckt att det känts pinsamt att berätta. Jag undrar hur många kvinnor vi är som upplevt liknande beteende från honom. Jag funderar också över om de som vill kan namnge personerna som utsatt oss för trakasserier. Varför ska de skyddas? Det är som många andra branscher i vågen av #metoo, många känner till att männen gör på det här viset på arbetsplatserna men de får ändå stanna kvar på sina jobb och ingen låtsas om något.