Överordnads maktutövning/övergrepp, Förtroendevaldas övergrepp, Kollegas övergrepp, Skyddande av förövare, förövaren får sympati, Svek, repressalier, bestraffningar

Kollega begår brottsliga övergrepp, får jobba kvar

Jag hade säsongsjobb som kyrkogårdsarbetare i en församling i Skåne.Jag var 25 år gammal, ny på jobbet, trivdes bra med mina arbetsuppgifter.Vi var flera som jobbade där, bla en man som var betydligt äldre än jag. Denna man visade intresse för mej, som jag inte besvarade.Då startade ett års helvete. Det ringde på telefonen och var tyst i luren, först några samtal om dagen, sedan ett hundratal i veckan.

I början visste jag inte vem det var som ringde, men sedan började han prata, hotade mej till livet, sa att han skulle begrava mej på kyrkogården.Då jag förstod vem som ringde kontaktade jag min chef kyrkoherden.Denna tyckte att bi vi skulle ha ett möte angående detta. Mötet skulle hållas på pastorsexpeditionen. Det var jag kyrkoherden och ordförande i kyrkorådet. Ingen frågade hur jag mådde, istället säger ordföranden att jag kanske har skuld till det själv. Hur då ? frågar jag. Ja, säger han, ett exempel är kanske att din man är borta mycket och du saknar sällskap.

Jag blev alldeles paff, min kropp blev som förlamad, visste inte vad jag skulle säga, vad menade han egentligen. Jag ser på min chef som är helt tyst.Då tar jag min väska och går, åker hem till min man, vi beslutar oss för att själva göra en polisanmälan. Det blev rättegång, där framkom att även andra unga tjejer blivit utsatta av mannen. Han fick villkorlig dom, blev sjukskriven, jag jobbade kvar.

Där trodde jag att det var över. Helvetet fortsatte, han ringde, hotade med att bränna ned vårt hus där vi bodde med vår 3-årige son. Han körde utanför vår bostad, fram och tillbaka. Vi var livrädda. En dag var han tillbaks på jobbet.Jag fick inte veta något. Vi möttes där på kyrkogården öga mot öga. Jag kan inte beskriva känslan. Jag packade ihop mina tillhörigheter och drog därifrån, för att aldrig mera återkomma. Min chef kyrkoherden hörde aldrig av sej. Fruktansvärt sviken. Glömmer aldrig.