Förminskande, förlöjligande, Kollegas övergrepp, Kränkande kommentarer/sexuella anspelningar

”En del av ditt lyte”

Det var för cirka tjugo år sedan. Jag arbetade som präst i en församling inom Svenska kyrkan. Kollegiet hade konferens med övernattning. På kvällen dracks det alkohol. En manlig kollega, som visste att jag då levde med en annan kvinna, frågade mig vem jag stötte på? Och så sa han att ”du stöter väl på alla, det är väl en del av ditt lyte”. Det fick mig att må jättedåligt.

När jag konfronterade honom med händelsen efteråt sa han att det hade han aldrig sagt. Det var som om luften gick ur mig alldeles. Jag blev sjukskriven och orkade inte fortsätta att arbeta som präst. Det kändes meningslöst att vara i kyrkan, när man kunde bli behandlad så. Som om allt bara var förljuget, bara tomma ord. Nu tillhör jag inte ens Svenska kyrkan längre.