Utnyttjande/övergrepp på underårig

Gift körledare förgriper sig på unga flickor

Var med i körverksamheten i församlingen från 12-årsåldern och vi hade en gift, stilig kyrkomusiker i 30-40 årsåldern som ledde alla barn- och ungdomskörerna och som vi tjejer beundrade, han brukade skämta och flörta och hade favoriter, alla ville vara en av dem. På körresor hade han med en äldre tjej kring 18-20 från en äldre ungdomskör som medhjälpare och några skvallrade om att de satt och höll handen i bussen, delade rum osv. Några tyckte det var hemskt eftersom han var gift, andra brydde sig inte.

När jag själv blev femton och gick med i ungdomskören erbjöd han mig enskilda sånglektioner, som utvecklade sig till samtalsstunder där han anförtrodde sig till mig och jag kände mig smickrad och utvald.

På en körresa den hösten ville han att jag skulle komma till hans rum när alla gått och lagt sig, och jag smög dit i nattlinne och morgonrock. Vi satt på hans säng i mörkret och pratade men jag kände mig obekväm och sade att jag skulle gå tillbaka till mitt rum. Plötsligt lade han armen om mig, stoppade in handen innanför kläderna, klämde mig på brösten och tryckte ned mig på sängen sa ”Och om jag inte låter dig gå då?” Jag kände panikkänslor, men svarade ”Då skriker jag tills nån kommer!” och då släppte han mig och jag skyndade mig därifrån.

Jag kände mig smutsig och min idoldyrkan av honom tog tvärt slut. Jag slutade ta sånglektioner men fortsatte i kören. Något halvår senare tog jag mod till mig och fick till ett samtal där jag sade att han som vuxen hade ett ansvar och inte kunde göra närmanden mot unga tjejer, även om vi verkade flirta tillbaka. Han var trumpen, men lyssnade i alla fall just då. Långt senare har jag undrat om sånt där hände med alla hans ”favoriter” och ångrat att jag inte anmälde honom.