Kränkande kommentarer/sexuella anspelningar, Sexualisering av person, Utbildares maktutövning

Jag blev rädd och skamsen och gick snabbt därifrån

Jag var 19 år och hade precis börjat på en folkhögskola med kristen profil för att läsa till församlingspedagog. Vi hade en ”insparkshelg” ute på en ö. Där skulle det bastas och badas i kallt hav. Jag satt med handduk på och gick sen inte ner i vattnet, utan skulle passa på och duscha när alla andra var ute. Den manliga, minst 20 år äldre, kända läraren, gick dock efter mig och kom in när jag stod naken. Han ställde sig i duschen bredvid (det fanns inga draperier) och började tvåla in sitt kön och sa ” Se vad du nu fått mig att göra”. Jag blev rädd och skamsen och gick snabbt där ifrån. Han fortsatta dock ofta att ”krama” mig. Jag berättade aldrig för någon.  Tänkta att jag på något sätt var delaktig till att han gjort som han gjort. Nu, i modern tid, har jag i min nya yrkesroll i Sv. Kyrkan, både fått kommentarer om mitt utseende, fått höra män, under pågående själavård, unga som gamla, prata om hur mycket de ”runkar” etc.  Mitt utseende är ofta i fokus när det kommer till huruvida jag är, yrkesmässigt, kunnig. Att jag, trots, mitt utseende faktiskt är duktig i mitt arbete. Detta kommer både från kvinnor och män.