Diskriminering/fördelar för män, Kränkande kommentarer/sexuella anspelningar, Sexualisering av person

”Nu får grabbarna passa sig”

Jag jobbade för utlandskyrkan. Jag var ung och väldigt glad över jobbet, att få komma ut i världen och samtidigt göra nytta. Mina kollegor var supertrevliga, min manlige chef, kyrkoherden, likaså. En dag började han kommentera mitt utseende. Att jag var fin. Att ”den där kjolen satt väl som en smäck över rumpan”. Att ”nu får grabbarna passa sig” och liknande. När jag ville diskutera arbetsschema, tider osv. viftade han bara bort mig alternativt var väldigt otrevlig. Han snackade skit om de flesta andra i personalen med mig i ”förtroliga samtal”. Jag undrar vad han sade om mig när jag inte hörde. En kväll samlades vi hemma hos honom, det dracks mycket alkohol. Jag nämnde att jag hade ont i nacken, vilket han snappade upp. Han ställer sig då genast bakom mig, tar tag i mina axlar och börjar sedan massera och smeka mig över axlar, nacke och rygg. Inför de andra skämtar han om opassande saker under tiden han gör detta.

 

När jag börjar markera mot honom senare att det inte är ok att kommentera osv händer något. Han använder sig av härskartekniker fullt ut genom att förlöjliga, osynliggöra och i varje situation visa sin makt gentemot mig. Han snäser av mig, lämnar rummet  när jag pratar eller kommer in i ett sammanhang och förlöjligar mig. Inget kan vi diskutera. Han säger saker som ”jag trodde mer om dig” när han samtidigt ger mig arbetsuppgifter långt under min erfarenhet och utbildning, vilket jag försöker protestera mot. Han mailar subtila hot där han hela tiden lägger till överordnade i Sverige som mottagare och där han försöker påtala att det är mig det är fel på, men vägrar tala med mig personligen. Han talar vid ett tillfälle om för mig att alla präster som begår övergrepp alltid blir utköpta av Svenska kyrkan för att tysta ner, att jag inte ska tro att kyrkan är bättre än några andra på att markera felaktigheter.

 

Jag slutade två år tidigare än planerat.

Han har knäckt fler kvinnor efter mig.

Jag har inte satt min fot i kyrkan sedan dess.