Passivitet, ignorering etc, Skyddande av förövare, förövaren får sympati, Utnyttjande/övergrepp på underårig

Präst och syster vill tysta

Som barn blev jag utsatt för sexuellt våld inom familjen av ett äldre syskon. Jag berättade inte om förrän jag var vuxen. men då var det ingen som  lyssnade på mig, alla ville tysta ned det. Jag vände mig till min syster som är feminist och en omtyckt präst. Hon har ofta pratat om jämlikhet och tagit upp feministiska frågor i predikan. Jag vände mig till henne för hon är min syster, men allra mest för att hon är kvinna och präst. Jag tänkte att hon skulle förstå mig. Att hon som i egenskap av präst skulle kunna lyssna när resten av familjen inte kunde det.

Dock räckte varken hennes feministiska perspektiv eller kristna omsorg till mig och det jag varit med om. Hon förklarade för mig att han som våldtagit mig bara själv var ett barn. Att jag inte kunde kalla det våldtäkt. Hon sa: Lika lite som man kan säga att du borde ha sagt något, kan man säga att han inte borde ha gjort det. Jag berättade om den gången då han penetrerade mig analt. Hon sa åt mig att vara tyst. Att han var ett barn och att barn ibland gör dumma saker.Då tappade jag förtroendet för kyrkan. Det tog många år innan jag hittade tillbaka.  

Hon jobbar fortfarande som präst, jag tror inte att någon i hennes församling vet eller kan föreställa sig vad hon sa till mig. Hon är omtyckt och kallas ofta för modig.

 

Jag är rädd för att skriva det här. För tänk om hon är en av dem som står bakomVarde ljus.