Överordnads maktutövning/övergrepp, Rädsla för att förlora jobb, uteslutas, inte få bli präst etc, Skyddande av förövare, förövaren får sympati

Sektliknande miljö med ledare som begår sexuella övergrepp

För många år sen nu fanns jag med i ett arbetslag i en distriktskyrka i en mellanstorstad någonstans i sverige. Min närmaste arbetskamrat var även den arbetsledande prästen. Han var inte bara en arbetskamrat utan även en av mina närmaste vänner och en vuxen förebild. Han var, som jag såg det då rätt så mycket äldre än mej. Han var en utmärkt predikant och samlade många till gudstjänsterna. Inte bara för predikningarnas skull utan även för att han engagerade många i olika uppgifter. Med sitt varma sätt, sitt sätt att se människor, sitt engagemang för sin kyrka och församling och för sin integritet blev han snart en älskad präst.

Han samlade som sagt människor omkring sig som själva uttryckte att de ville vara nära honom och jag kunde nästan uppleva med tiden att det blev som en tävling om vem som kunde vara närmast, vem som fick ta del mest av hans liv. Det utvecklades som en personkult runt prästen. Det kretsade många kvinnor runt honom, i alla åldrar. Till historien hör att det rådde en kramkultur här som en kan stöta på ibland i kyrkan. Fysisk närhet var inget uppseendeväckande och ville en inte kramas kunde en riskera att anses lite annorlunda.

Vi var ett par som kunde se det olämpliga i att så många unga tjejer ville vara så mycket och så nära honom. Jag försökte prata med honom om det men han viftade bort det med ”Vad skulle en ung, snygg tjej se hos en sån som mej”… Jag gick till kyrkoherden och berättade som mötte mej med en undran vad han skulle göra åt det. Detta pågick ett par år. Jag kände mej naturligtvis utvald eftersom han stod mej så nära mitt i denna hop av människor som ville vara honom nära. Vi hade kontakt nästan dygnet runt via sms osv. Jag var gift men såg inte det olämpliga i det då för vi var ”andliga syskon” osv och det rådde en närmast sektliknande kultur och jag var naturligtvis en del av det.

Ännu mer utvald kände jag mej såklart när han började berätta om vad han drömde om att göra med mej. Bit för bit överträdde han mina gränser och bit för bit vidgades de. Han började dela porrbilder, skicka bilder på sig själv och sitt erigerade kön. Jag gjorde dock inte detsamma men sa inte heller ifrån. Tänkte på nåt sätt att jag får ta det onda med det goda. Jag får i alla fall stå närmast ledaren. Jag trodde ju då att vi hade något alldeles särskilt ihop. Sammanfogad av Gud blablabla. Han bestämde tid med mej och chattade på msn, beskrev sina fantasier och hur han onanerade. Jag tyckte det var skitäckligt men tänkte att det var något jag fick stå ut med. Jag gjorde något annat under tiden och väntade på att han skulle bli klar.

Så kom en dag då det hände live, på riktigt, fysiskt och jag var så lycklig för jag tänkte att det här måste ju ändå vara beviset på att det är vi. Några veckor senare blev han avstängd för att det kommit fram historier om att han haft sexuella relationer med flera unga tjejer i flera års tid.

Jag tänker att det är mycket farligt att lämna sammanhang med många sköra människor och starka ledare utan insyn. Det finns alltid risk för att det bildas små ”sekter” i vår kyrka där sexuella övergrepp kan bli ett inslag. Kyrkan måste bli bättre på att prata om sex och vad som händer i huvudet på människor som längtar efter kärlek och bekräftelse. Och vi som är vigda och möter sköra människor måste få god handledning och vägledning för att inte skada! Detta tas alldeles för lätt på i våra sammanhang.