Kollegas övergrepp

Trakasserad under pågående gudstjänst

20 år gammal, har precis börjat min andra kantorstjänst i en stor norrlandsstad. Många begravningar på både det stora och det lilla kapellet i stan. Under en av begravningarna i det stora kapellet märker jag att den äldre av de två manliga vaktmästarna på kapellen och krematoriet kommer upp på orgelläktaren. Han står en stund bakom mig när jag spelar, men böjer sig plötsligt ner och låter handen smeka mitt ena ben och fortsätter upp, under min kjol. Jag blir alldeles iskall, stelnar till och väser (så det inte ska höras ner i kyrkan): Sluta! Sluta!

Han tar undan sin hand, men står kvar en stund till innan han går därifrån. Allt känns otäckt, hotfullt och efter några månader får jag vad man idag skulle kalla utmattningssymptom och sover i en dryg vecka. Efter den veckan omförhandlades min tjänst och de övriga kyrkomusikerna i stan (äldre män) fick fler begravningar i deras tjänster och jag betydligt färre. Jag fortsatte tjänstgöra i församlingen drygt två år till, tack och lov utan fler fysiska trakasserier, men jag undvek vaktmästaren på krematoriet och fikarummet där FiB Aktuelltbilderna låg helt öppet, så gott jag kunde. ”Naturligtvis” anmälde jag aldrig.