Förminskande, förlöjligande, Kränkande kommentarer/sexuella anspelningar, Sexualisering av person

Gynekolog avrådde prästyrket

Jag var hos gynekologen för rutinundersökning, och som vanligt sparkades jag, hyperventilerade och hade panik. Jag ville inte att läkaren skulle känna sig dålig, utan förklarade att det inte hade med dennes skicklighet att göra, utan berodde på ett tidigare övergrepp som gjorde mitt första gynekologbesök till en smärtsam mardröm, och skapat en sorts fobi för den situationen. När undersökningen var klar sade läkare till mig att med sådana erfarenheter kunde jag inte jobba som präst.

Jag blev ledsen och arg men sade inget. Tillbaka på arbetsplatsen berättade jag för en kollega om det märkliga utlåtandet om mitt livsval av någon som inte hade en aning om hur väl eller illa jag skötte mitt arbete.

Kollegan lyssnade och sade sedan ”Det är kanske tråkigt för dig att höra, men gynekologen hade ju rätt. Och även om du kanske kan vara präst, så ska du absolut inte jobba med ungdomar.”

Jag och förstod aldrig varför en annans handling gjorde mig till en dålig präst, men ”lärde” mig att man inte förväntas vara både kompetent och offer, både stark och svag, både hjälpare och hjälpbehövande, utan man är antingen det ena eller det andra.