Förminskande, förlöjligande, Kollegas övergrepp, Kränkande kommentarer/sexuella anspelningar

Kvinnliga präster förminskas till något att titta på

Jag var den enda prästvigda kvinnan i en församling där det fanns ett uttalat kvinnoprästmotstånd. När jag var föräldraledig besökte jag domkyrkan i samband med prästmötet. Eftersom jag hade min bebis med mig i vagnen höll jag mig längst bak i kyrkan. Bredvid mig stod en manlig kyrkvärd från ”min” församling. Plötsligt säger han: ”När jag ser alla de här snygga tjejerna [alltså de prästvigda kvinnorna] så tänker jag att det inte kan vara fel med kvinnliga präster.

Jag kände mig så oerhört förminskad, som om jag och mina kvinnliga kollegor bara existerade för att vara något för männen att titta på. I fortsättningen var det alltid obekvämt att tjänstgöra när han var närvarande i kyrkan. Jag kände mig avklädd och granskad.