Förminskande, förlöjligande, Utnyttjande/övergrepp på underårig

Lurade tjejerna till ”knullsoffan” i ledarrummet

När jag var 21 fick jag mitt första uppdrag som ungdomsledare på konfaläger. Lägret ordnades i samarbete mellan Svenska kyrkan med en annan kristen organisation och uppdraget var ideellt. På nätterna när konfirmanderna sov var det ”ledarbastu” vilket innebar naket och mixat. Jag var väldigt obekväm med detta och påtalade redan då mitt ogillande. Fick höra av vuxen ansvarig ledare att ”vi ser inte på varandra med sådana ögon för vi är syskon i Guds ögon förstår du”. Jag såg en regelrätt köttmarknad där de äldre manliga ledarna sen förförde och lurade småtjejerna till ”knullsoffan” i ledarrummet. Jag lyfte detta varje år jag jobbade på lägret och tillslut fick jag gehör och man införde klädkod. Men jag gissar att nakenbastandet återupptogs när jag försvann ur sammanhanget. Svenska kyrkan visste om men blundade eller ville inte se. Stöter på en av de där drivande unga vuxna ledarna ibland och ryser av obehag. Jag vet vad han gjorde… Och jag tänker ofta på en av de där småtjejerna, hon med den beundrande blicken. Och undrar om jag hade kunnat förhindra det som hände henne…