Församlingsbors övergrepp, Kränkande kommentarer/sexuella anspelningar

Stalkare på dygnets alla timmar

Under mitt första år som präst började en man i församlingen dyka upp på allt jag hade och visade stort intresse. Efter ett tag började han fråga mig och kollegor runt mig om mig som privatperson, om jag var gift, var jag bodde, vad jag tyckte om, var jag var när jag inte var på jobbet osv. När han tog emot nattvard av mig ställe han sig så nära mig att jag tappade balansen och fick backa, han höll händerna bakom ryggen och gapade så jag fick lägga in oblaten i munnen på honom och då snabbt stängde han igen munnen så hans läppar nuddade mina fingrar och log. Jag visade tydligt att detta inte var ok, men det var som om att det bara triggade honom och en söndag efter en gudstjänst, när jag trodde att han hade gått stod han helt plötsligt alldeles bakom mig i sakristian och trängde in mig i ett hörn, om inte min vaktmästarkollega hade kommit vet jag inte vad som hänt. Hans beteende eskalerade med sms till mitt privata nummer alla tider på dygnet och till slut började han stå utanför fönstret till mitt arbetsrum och stirra in på mig, vilket skrämde mig fruktansvärt mycket. Först när kyrkoherden hotade med polisanmälan försvann han. Jag ångrar än idag att jag faktiskt inte polisanmälde, utan lät honom gå. Han skrämde mig och fick mig att känna mig otrygg på jobbet men även i mitt privata hem.