Skyddande av förövare, förövaren får sympati, Utnyttjande/övergrepp på underårig, Varde ljus

Tvingad till sex på stiftsgården

Jag har en historia som jag har haft obehag av sedan jag var i 17-årsåldern (idag är jag 42). Då var jag en tonåring med depression och grubblerier som nästan varje helg åkte till stiftsgården. Där träffade jag ungdomsledaren XX (han var vuxen) som kanske såg mig som ett lätt byte. Det började med att han gav mig fördelar, det bättre rum än de andra volontärerna, särskilda förmåner som de övriga helgjobbande ungdomarna inte fick. Det slutade med att han tvingade till sig sex. Och jag som var en kristen ungdom som tänkt vänta med min sexuella debut minns att jag sa nej upprepade gånger, men han gjorde det ändå. Jag hade väldiga skuld och skamkänslor och tänkte naivt att ”då måste jag vara med den här mannen – eftersom vi har legat med varandra”. Så jag gav upp – och vi hade ett hemligt förhållande som vi smög med eftersom han inte ville bli av med jobbet på stiftsgården. Ett förhållande baserat på våldtäkt. Jag tror att många misstänkte vad som pågick. Men ingen sa något. Man blundade inför det som hände. Och jag kunde inte berätta för någon. Jag minns att han fortsatte träffa alldeles för unga tjejer. Jag grips ibland av rädsla att det fortfarande pågår! Han arbetar fortfarande med ungdomar i kyrkan. En man som gjort det han gjort mot en ung människa, lämpar sig inte som ungdomsledare. Jag borde ha larmat tidigare.